Zo kun je NL ook bekijken: de Energietransitie Tour

Nederland is net als veel landen druk bezig met een energietransitie richting meer duurzame energie. Nu is het unieke aan Nederland, dat je alle historie kunt terugzien in  de buitenlucht en musea. Van veenkanalen tot jaknikkers, van biocentrales tot windmolenparken – Laat je met deze dag- of weekendtour meenemen in de veelbewogen (nog steeds vormende) geschiedenis van de energietransitie van Nederland

 

Waar het begon: Hout

Wat was heeel vroeger dè manier van energie opwekken? Vuur, met hout. En dan ga je zo ver terug als je kunt, naar de oertijd. Dit kun je geweldig beleven bij het Oertijdpark, in het Hunnebedmuseum van Borger.

 

Turf

Bezoek de kilometerslange dorpen die door Drenthe lopen. De kanalen in het midden waren de vervoerstroken van de turfafgravingen. Wil je zien hoe turf vroeger werd afgegraven en vervoerd, bezoek het Veenmuseum in Borger Compascuum.

 

 

Gas

Vlak na de oorlog werd ontdekt dat Nederland een aantal enorme gasbellen bezit. De grootste daarvan bevond zich onder de provincie Groningen. Binnen zeer korte tijd werden huizen aangesloten op deze relatief schone brandstof. In Nederland is er geen museum voor te bezoeken. Maar wel net over de Duitse grens bij Twist: Erdgas museum met daarbij het prachtige  Natuurpark Moor,

De woningen in het Groningse Loppersum zijn hard geraakt door de vele aardbevingen door de gaswinning in het Noorden. Een aardbeving op 16 augustus 2012 bij het nabijgelegen Huizinge had een magnitude van 3,6, de sterkste aardbeving ooit gemeten in Noord-Nederland.

 

Olie

Bezoek de Jaknikkers rondom Schoonebeek in ZuidOost Drenthe. Ook heeft de NAM een permanente tentoonstelling in een boerderij die is omgebouwd tot expositiecentrum.

 

Windmolens

Dan maken we een sprongetje in de tijd naar duurzame energie. Een oplossing voor de nadelen van fossiele brandstof, maar ook een bron van conflict, want niemand wil ze in de achtertuin hebben: Windmolens. Gelukkig worden ze dan ook voornamelijk op zee gebouwd. Één van de mooie plekken om die te bekijken, in de buurt van de andere bezienswaardigheden is iets ten zuiden van Delfzijl, bij zomerdijk.

 

Energiecentrales

Vlakbij dit windmolenpark is een andere energieopwekker te vinden: de oude kolencentrale in de Eemshaven die wordt omgebouwd tot biomassacentrale. Hier worden in de toekomst houtsnippers verbrand en daarmee wordt zowel stroom als warmte opgewekt.

Ook is in Delfzijl een centrale te vinden met energie uit afval, de EEW centrale.

 

Zonnevelden

Nog een stap verder in de tijd, en je bent aangekomen bij zonne-energie. Tegenwoordig worden veel weilanden voor landbouw en veeteelt omgevormd tot zonnevelden. Een paar indrukwekkende daarvan zijn te bekijken tussen Borger en Buinen.

 

En dan zit de tocht erop! Een mooie historie van de Nederlandse energiegeschiedenis.

 

 

Credits: Dit verhaal is uitgedacht door mijn vader, een grote inspiratie als het gaat om reizen en ontdekken. Met zijn cartografische achtergrond kent hij heel Nederland uit zijn duimpje en weet hij veel van alle aardlagen en historie in Nederland.